ΤΑ 10 TIPS ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ
2015-08-16 10:34
1. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ
Το παιδί, μας παρατηρεί πάντα. Παρακολουθεί πως επικοινωνούμε με τους γύρω μας, πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, πως αντιδράμε, πως λύνουμε τα προβλήματά μας.Είμαστε τα πρότυπά τους. Χρησιμοποιούμε τη συμπεριφορά μας για να τα διδάξουμε.Όλα όσα κάνουμε ως γονείς, έχουν μεγαλύτερη σημασία από αυτά που λέμε στα παιδιά μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μιλάνε ευγενικά λέγοντας "παρακαλώ", θα πρέπει πρώτοι εμείς να μιλάμε ευγενικά.Αν δεν θέλουμε τα παιδιά μας να φωνάζουν, τότε θα πρέπει να τους μιλάμε με ηρεμία κι όχι φωνάζοντάς τους.
2. ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΤΕ
Μιλήστε του ειλικρινά και με απλά λόγια για το πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά του. Αυτό θα το βοηθήσει να ανγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα. Αυτό ονομάζεται συμπόνοια. Ήδη από την ηλικία των 3 ετών είναι σε θέση να σας συμπονέσουν. Έτσι όταν τους πείτε "Νιώθω πολύ αναστατωμένη με τόση φασαρία, που μου είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο" θα σας καταλάβουν. Ξεκινώντας την πρότασή σας με την λέξη "εγώ", δίνετε την ευκαιρια στο παιδί σας να δεί τα πράγματα από τη δική σας σκοπιά.
3. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά μας πως είμαστε παρόντες για αυτά κι ακούμε όλα όσα έχουν να μας πουν. Αυτό τους βοηθά να αποβάλλουν την έντασή τους. Επίσης αντιλαμβάνονται πως τα σεβόμαστε και τα ακούμε. Αυτό προλαμβάνει πολλά άσκοπα ξεσπάσματα του παιδιού.
4. ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΤΕ
Όταν τηρείτε τις υποσχέσεις σας, το παιδί μαθαίνει να σας εμπιστεύεται και να σας σέβεται.Το παιδί νιώθει σφαλές, γνωρίζοντας πως όταν του πείτε κάτι, θα είστε ειλικρινείς απέναντί του.
5. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ
Για παράδειγμα, τα γυαλιά σας είναι πολύ ελκυστικά και τα παιδιά θέλουν να παίζουν με αυτά.Δύσκολα θα θυμηθούν πως δεν επιτρέπεται να τα πειράξουν. Μειώστε τον κίνδυνο να τα σπάσουν, απλά κρύβοντάς τα.
6. ΚΑΝΟΝΕΣ - ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ;
Πριν παρέμβετε για να διακόψετε το παιχνίδι ή κάτι που κάνει το παιδί σας για να του πείτε "όχι" ή "σταμάτα", αναρωτηθείτε, ανα αξίζει πραγματικά τον κόπο. Οι κανόνες είναι σημαντικοί. Χρησιμοποιείστε τους όταν πραγματικά χρειάζεται.
7. ΜΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Το παιδι περιμένει μία ξεκάθαρη απάντηση από εσάς. Λέγοντάς του "ίσως αργότερα" δεν το βοηθάτε πραγματικά. Αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι να παρατείνετε την ανυπομονησία του.
8. ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Αν ζητήσουμε κάτι από το παιδί με απλές και σύντομες οδηγίες, σίγουρα θα καταλάβει τι θέλουμε από αυτό. "Παρακαλώ να μου κρατάς το χέρι όταν διασχίζουμε το δρόμο". Όταν χρησιμοποιούμε θετικές εκφράσεις, προάγουμε την θετική αντίδραση στο αίτημά μας.
Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να πούμε "κλείσε σε παρακαλώ την πόρτα" από ότι να πούμε "μην αφήνεις την πόρτα ανοιχτή".
9. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Όταν το παιδί σα συμπεριφέρεται σωστά, επιβραβεύστε το τονίζοντάς του, πόσο όμορφο είναι αυτό που έκανε. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε "Παίζει πολύ ωραία. Μπράβο σου που έχει όλα σου τα τουβλάκια πάνω στο τραπέζι".Λέγοντας του αυτό προλαμβάνετε την πτώση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να πείτε "Σταμάτα να πετάς τα τουβλάκια σου κάτω".
10. ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ
Πλησιαστε , γονατίστε και κοιτάξτε το παιδί σας όταν πρόκειται να του πείτε ή να του ζητήσετε κάτι. Με αυτό τον τρόπο, είναι σίγουρο πως θα σας προσέξει και θα ακούσει ότι έχετε να του πείτε.